Rudy Van Aelst

Menu

Een waterdichte kelder? Kies voor water verpompen of een waterdichte afdichting

Een waterdichte kelder is een must in elke woning. Dat kan op twee manieren: met een combinatie van noppenmatten en een pompput of door een waterdichte afdichting te voorzien. Hieronder vind je meer informatie over beide technieken.

Hoe werken noppenmatten en wat zijn de voor en nadelen?

Een noppenmat is een harde plastic met naast elkaar ingedrukte noppen van ongeveer drie millimeter. De matten worden rechtstreeks op de vloer gelegd waarna ze bedekt worden met gewapend beton. Het water loopt tussen de noppen en wordt naar een pompput met vlotter geleid en weggepompt. Gegarandeerd droge voeten dus.

Toch is dit systeem niet vrij van tekortkomingen. Zo lost deze oplossing het vochtprobleem niet ten gronde op. Het grondwater blijft aanwezig in de kelderruimte en zorgt voor een blijvend vochtig klimaat. Dankzij de betonlaag zie je het niet, maar je ruikt het wel. Het is dan ook geen goed idee om poreuze materialen te stockeren in deze kelder. Bovendien is ook schimmelvorming mogelijk.

Andere nadelen:

  • Voor het beperkte werk dat nodig is, is een noppenmat laten plaatsen relatief duur.
  • De vrije kelderhoogte wordt verminderd door de dikte van de betonvloer.
  • Bij een hoge grondwaterstand voldoet het systeem niet.
  • Waterinfiltratie via de muren, wordt met dit systeem niet behandeld.
  • De pomp moet geregeld onderhouden en vervangen worden.
  • Bij foutieve plaatsing van de pompput loop je het risico dat het grondwater constant wordt weggepompt, samen met zand. Het risico op verzakkingen is dan reëel.

De waterdichte afdichting: een duurzame oplossing voor een hardnekkig probleem

Een algemene waterdichte afdichting voorzien in de kelder is een omvangrijker werk. Maar de kelder is dan ook écht droog. We plaatsen de waterdichte afdichting aan de binnenkant van de kelderruimte. Die bestaat uit een cementering van zes lagen, waarvan twee smeerlagen en vier aanhechtingslagen. De bekuiping is tot 2 centimeter dik. Grond- en bovenwater maken dan ook geen kans meer in de kelder.

Meer weten over onze aanpak? Neem contact op