Rudy Van Aelst

Menu

Twee tips om problemen met verluchtingsbuizen in de kelder te vermijden

Zijn de verluchtingsbuizen in de kelder niet volgens de regels van de kunst geplaatst, dan leidt dat vroeg of laat tot problemen, zoals lekken en waterinfiltratie. Je hebt er dus alle belang bij om de uitgevoerde werken goed te controleren. In dit artikel leggen we uit waar je op kan letten.

Tip 1: geef de voorkeur aan een gesloten verluchtingssysteem

Een verluchtingssysteem in de kelder bestaat uit een aansluiting op een in de muur ingewerkte pvc buis, waarop een T-stuk is bevestigd. Het probleem stelt zich precies aan de onderkant van het T-stuk. Dat is namelijk open. Stijgt het grondwater tot boven het niveau van het T-stuk of leunt het bovenwater door langdurige regen tegen het open verluchtingssysteem, dan loopt het water rechtstreeks de kelder in. Een open systeem leidt tot waterinfiltratie in de kelder.

Een gesloten systeem is wél een volledig waterdichte oplossing. Er zijn twee mogelijkheden:

1) Pvc buizen in combinatie met een verluchtingsdeksel

Maak een rechtstreekse verbinding van pvc buizen met rek tot net boven het grondoppervlak. De opening wordt bij voorkeur discreet verwerkt in een plantenperkje. Een deksel met aan de zijkant verluchtingsgaten (een zogenaamde ‘paddenstoel’) maakt het geheel waterdicht.

2) Verlengd T-stuk met open rooster

Ofwel sluit je buiten aan met een T-stuk (met rek) en bouw je verder op tot de oppervlakte. Daar plaats je een open ABZ-rooster ongeveer 3 millimeter boven de afgewerkte bevloering. Het rooster werk je elastisch af met een aansluiting op de pvc buis. Het T-stuk verleng je tevens ongeveer 50 centimeter naar beneden en maak je waterdicht door middel van een vastgelijmde stop. Dit deel vangt het regenwater op dat rechtstreeks in het open rooster terechtkomt en laat het vervolgens verdampen. Onze ervaring leert dat een opvang van 50 cm volstaat.

Tip 2: vermijd obstakels in verluchtingsgaten

Heel wat aannemers gebruiken verluchtingssystemen om kabels en buizen in de kelder te brengen. Dat is een gemakkelijke oplossing, maar dergelijke obstructies onderbreken het dichte circuit van de verluchting. Hierdoor ontstaat het gevaar dat er water langs de verluchting de kelder binnenstroomt. Het is niet mogelijk om deze doorboringen waterdicht te maken.

De oplossingen? Verwijder de kabels en herplaats een nieuw verluchtingssysteem of maak het keldergat volledig dicht. Het nadeel van de tweede oplossing is dan wel dat deze verluchting wordt uitgeschakeld. En een onvoldoende verluchte kelder kan leiden tot condensatieproblemen. Het gevolg: alle poreuze materialen in de kelder beschimmelen.

Wens je meer informatie over het plaatsen en waterdicht maken van verluchtingsinstallaties in kelders? Neem contact op