Rudy Van Aelst

Menu

Opstijgend vocht of een foutief geplaatste gipslaag?

Natte en/of beschimmelde muren op plinthoogte? Dan denken we automatisch aan opstijgend vocht. Maar het probleem kan ook een andere oorzaak hebben, namelijk een foutief geplaatste muurbepleistering. Problemen voorkomen? Je vindt alle informatie hieronder.

Hoe herken je opstijgend vocht?

Problemen met opstijgend vocht stellen zich op plinthoogte, de zogenaamde nul-pas van een woning. De gevolgen zijn een muffe geur binnen, beschimmelde muren, afbladderende verf, en loskomend behang of bepleistering. Opstijgend vocht kan gemiddeld tot 50 centimeter hoog, uitzonderlijk tot een meter hoog voorkomen. Het is voornamelijk een probleem in woningen die ouder zijn dan 90 jaar. Die zijn niet uitgerust met een waterwerende folie in de muur.

Hoe pakken we opstijgend vocht aan?

Natte muren als gevolg van opstijgend vocht injecteren we met een vochtwerende oplossing. Daarvoor boren we ongeveer om de 10 - 15 centimeter gaten in de muur tot ongeveer ⅔ diepte. Daarin spuiten we onder lichte druk een vloeistof (tussen 5 en 12 bar), waarna het product polymeriseert in de poriën en zo een waterdicht scherm vormt dat de capillaire vochtopstijging verhindert.

Wat bij woningen jonger dan 90 jaar oud?

Natte of beschimmelde muren in huizen jonger dan 90 jaar worden meestal niet veroorzaakt door opstijgend vocht. Dergelijke woningen beschikken meestal over een waterdichte folie die in de binnenmuur is verwerkt.

Veelal is de folie of de muurbepleistering verkeerd geplaatst.

  1. De folie zit te hoog (of te laag)

Als de beschermende folie niet op plinthoogte zit, kan er waterinfiltratie optreden. Zit de folie te laag - dat is vaak het geval wanneer de vloer is opgehoogd - dan kan injecteren een oplossing bieden.

  1. De gipslaag is foutief geplaatst

Meestal is het probleem niet de folie zelf, maar wel de pleisterlaag. Door een te lage plaatsing (tot onder de folie) gaat de pleisterlaag een overbrugging maken. Het metselwerk tussen de vloer en de folie heeft een te hoog vochtgehalte en mag niet behandeld worden met poreuze materialen.

Een noodzakelijke eerste test brengt de oorzaak van het probleem meestal aan het licht. Verwijder een plint en je ziet meteen of de zone tussen de folie en de vloer vrij is of niet. Is er een folie aanwezig (roofing of plastic), dan dient er absoluut niet geïnjecteerd te worden.

Problemen met een te aangetaste en bevuilde pleisterlaag oplossen

Door het constante proces van nat worden en uitdrogen naar het oppervlak van de muur, zetten zich sulfaten en nitraten af, in en op de gipspleisterlaag. Die zouten trekken klimaatvocht aan, met afbreuk aan verf of behang en de pleisterlaag als gevolg.

Wanneer deze zouten en schimmels te veelvuldig aanwezig zijn, moet de pleisterlaag verwijderd worden tot de hoogte van de bevuiling en laten we het geheel enkele weken uitdrogen, afhankelijk van de muurdikte. Daarna kunnen we opnieuw bepleisteren, maar uiteraard niet onder de folie.

Om muren sneller te kunnen herstellen, kan er een noppenmat rechtstreeks tegen de binnenmuur worden aangebracht. De muur wordt dan gedwongen om richting spouwmuur of naar buiten verder uit te drogen, niet richting de kamer. In de plaats van een noppenmat kun je ook de 6 cementeringslagen van het ADV-Works-proces aanbrengen. Dit is noodzakelijk bij aanwezigheid van leidingen, stopcontacten en schakelaars. Je kan dan al na enkele dagen een nieuwe gipslaag aanbrengen.

Wil je meer informatie over onze oplossingen voor vochtproblemen? Neem contact op