Rudy Van Aelst

Menu

De kelder tot leefruimte ombouwen? Hier hou je het best rekening mee

Van een kelder een slaap-, bad-, of speelkamer maken? Het kan, op voorwaarde dat de kelder 100% waterdicht is. Is dat het geval? Dan kun je meestal zonder veel problemen aan de slag. In dit artikel wijzen we op de belangrijkste aandachtspunten.

1) De kelder waterdicht maken

Om een kelder te gebruiken als leefruimte, moet die eerst 100% waterdicht gemaakt worden. We cementeren de binnenwanden en vloer en werken barsten en naden elastisch af. Een gedetailleerde omschrijving daarvan lees je hier.

2) Ventilatie en isolatie

Door aanleunende grond die een heel jaar door een lage temperatuur heeft, zijn niet-geïsoleerde keldermuren en -vloeren altijd koud. Dit kan aanleiding geven tot allerlei vochtproblemen, zoals schimmels en condens. Om de kelder bruikbaar te maken als leefruimte moet dat probleem absoluut worden aangepakt. Het plaatsen van de nodige isolatie, alsook een ventilatiesysteem is daarom een must.

Je kunt het ventilatiesysteem dat tegenwoordig verplicht is bij zowel bouwen als verbouwen naar de kelderverdieping doortrekken, of je kan ook de gewone kelderverluchtingen gebruiken. Gebruik maken van de traditionele kelderverluchting is minder duur. Bovendien hoef je dan ook geen grote ventilatiebuizen meer te installeren.

Om de keldermuren te isoleren, werken we bij voorkeur met geïsoleerde voorzetwanden en een luchtspouw. Zo ontstaat er luchtcirculatie tussen de voorzetwanden en de bestaande keldermuren. In de voorzetwanden brengen we verluchtingsroosters aan die open en dicht gezet kunnen worden. Een bijkomend voordeel van deze aanpak is dat je alle leidingen netjes kunt wegwerken in en achter de voorzetwand.

Voor het plaatsen van vloerverwarming, hou je het best rekening met de vrije kelderhoogte. Is deze beperkt, dan voorzien we uitdiepingswerken.

3) De afwerking

Als je de bovenstaande stappen correct uitvoert, dan beschik je over een goed geïsoleerde en droge kelderruimte die je volledig naar wens kunt inrichten en afwerken. Slaapkamers, badkamer, hobbykamer, schilderen, betegelen of vloerverwarming installeren? Er zijn geen beperkingen meer, zolang de waterdichting van de eigenlijke kelder niet wordt geschonden.

Wil je je kelder verbouwen? Contacteer ons en wij zorgen voor een 100% waterdichte ruimte