Rudy Van Aelst

Menu

Ik heb water in mijn kruipkelder. Wat nu?

In tegenstelling tot een gewone kelder is het niet eenvoudig om een kruipkelder volledig waterdicht te maken. Zo beschikt een kruipkelder vaak niet over de nodige stevige muren en gewapende betonnen vloerplaat om waterdichte cementeringslagen aan te brengen. De meest aangewezen en meteen ook pragmatische oplossing is het plaatsen van een pompput met een dompelpomp.

 

Wanneer het grondwater in de winter tot het hoogste niveau stijgt, dan komt mogelijk ook de kruipkelder onder water te staan. Water in de kruipkelder leidt tot een muffe geur en kan schimmels veroorzaken. Vocht in de woning is bovendien geen pluspunt voor de gezondheid.

 

Het is evenwel niet zo eenvoudig om een kruipkelder volledig waterdicht te maken. Bij een gewone kelder bestaat de vloer meestal uit een gewapende betonnen plaat en zijn de constructiemuren voldoende stevig. Dit vormt een voldoende basis om de verschillende waterdichte cementeringslagen op aan te brengen.

 

Waarom is het moeilijk een kruipkelder waterdicht te maken?

Bij een kruipkelder bestaat de vloer uit ofwel zand ofwel uit een dun laagje stortbeton. Dit is niet voldoende sterk om de opeenvolgende cementeringslagen op aan te brengen. Deze constructie weerstaat de enorme druk van het grondwater niet.

 

Een gewapende betonnen vloerplaat als oplossing?

Een eerste mogelijkheid is het gieten van een gewapende betonnen vloerplaat in de kruipkelder. Dit is evenwel niet goedkoop en allerminst gemakkelijk uit te voeren. De werkruimte in een kruipkelder beperkt zich tot 80 à 90 centimeter hoogte. Het spreekt voor zich dat je hier niet zomaar wapeningsnetten in plaatst om vervolgens een laag van 15 centimeter beton te storten.

 

Met een pompput

Een meer pragmatische oplossing is het maken van een betonwandige pompput in de buurt van het mangat. Wij gebruiken voor deze pompput een conische koker van 50 centimeter diameter en 70 centimeter diep. Deze brengen we aan in de vloer van de kruipkelder.

 

Hoe werkt de pompput?

De pompput verzamelt al het grondwater in de kruipkelder, waarna het door een dompelpomp met vlotter automatisch wordt weggepompt. Hiervoor maken we een aansluiting met de afvoerbuizen die meestal in de kruipkelder aanwezig zijn. De pomp houdt je kruipkelder vrij van water. Uiteraard blijft het bij deze oplossing wel een vochtige ruimte.

 

Meer informatie over het watervrij krijgen van je kruipkelder. Contacteer ADV Works.