Rudy Van Aelst

Menu

Hoe werkt een pompput in kruipruimtes?

Een kruipkelder volledig waterdicht maken, valt niet mee. In tegenstelling tot een gemetste kelder beschikt een kruipkelder meestal niet over een constructieve vloerplaat uit gewapend beton. Daarom kiezen we in kruipruimtes vaak voor een pompput met dompelpomp. Hieronder leggen we uit hoe dat precies werkt.

Vaak bestaat de vloer van een kruipkelder uit zand of uit een dun laagje stortbeton. Beide zijn onvoldoende sterk om te cementeren - een techniek die we gebruiken om een gemetste kelder waterdicht te maken. Een constructieve betonvloer gieten is een mogelijke oplossing, maar dit is erg duur en bovendien bijzonder moeilijk uitvoerbaar in een ruimte die meestal nog geen meter hoog is.

Hoe werkt een pompput?

Daarom kiezen we vaak voor een pompput-en-dompelpompcombinatie. Het water komt terecht in de put, waar de dompelpomp met vlotter en terugslagklep het water automatisch wegpompt. Enige opmerking: deze oplossing maakt de kruipkelder niet volledig waterdicht, wel watervrij.

Technische informatie over de pompput

Wij plaatsen een betonwandige pompput in de buurt van het mangat. Wij gebruiken voor deze

pompput een conische koker van 50 centimeter diameter en 60 centimeter diepte. Deze plaatsen we in de vloer van de kruipkelder, zodat de bovenkant van de betonnen pompput ongeveer 4 centimeter onder de kruipruimtevloer zit. Voor de pompdarm maken we een aansluiting met de afvoerbuizen die meestal in de kruipkelder aanwezig zijn.

Meer informatie over het watervrij krijgen van je kruipkelder? Neem contact op met ADV Works