Rudy Van Aelst

Menu

Hoe ontstaat opstijgend vocht in de muren?

 

Opstijgend vocht in de binnenmuren heeft verschillende mogelijke oorzaken. Ofwel ontbreekt een waterkeringsfolie op plinthoogte, ofwel werd deze verkeerd geplaatst, ofwel heeft de stukadoor verkeerd bepleisterd. ADV Works staat u bij met gericht advies voor de juiste oplossingen.

 

In Vlaanderen staan alle huizen op de vaste grond. Vlaanderen is geen woestijn, waardoor de grond water bevat. Aangezien stenen poreus zijn, zuigen zij het water op. Dit water trekt omhoog in de muren, waarbij na verloop van tijd schimmelvlekken ontstaan en vieze zoutvlekken aan de oppervlakte komen.

 

Om te verhinderen dat het vocht uit de ondergrond in de muren kan optrekken, plaatsen metsers folies die het vocht tegenhouden. Zo is de waterkeringsfolie, horizontaal geplaatst ter hoogte van de plint, uiterst belangrijk. Sinds een 90-tal jaar wordt dergelijke folie vrijwel altijd geplaatst. Tussen de 90 en 70 jaar geleden gebruikten metsers hiervoor gebruikelijk een soort roofing. Sinds een 70-tal jaar wordt een kunststoffolie gebruikt.

 

Nood van correcte bepleistering

Om de binnenmuren vochtvrij te houden, is het naast de juiste plaatsing van de waterkeringsfolie belangrijk om correct te bepleisteren. Zo mag de witte muurbepleistering geen enkel contact maken met de ‘natte stenen’ die onder de waterkeringsfolie zitten. Is dit wel het geval, dan zuigt de witte bepleistering het vocht uit deze stenen en krijgt het vocht alsnog de kans naar boven te trekken in de muren.

 

Oplossingen?

De juiste oplossingen voor opstijgend vocht in de binnenmuren, hangen af van de oorzaak. Wanneer er geen waterkeringsfolie in de muur zit of deze is slecht geplaatst, dan biedt injecteren een oplossing. De geïnjecteerde vloeistof vormt dan in de stenen een waterkerende laag.

 

Wanneer de muurbepleistering te laag is aangebracht, is het noodzakelijk om deze – na het wegnemen van de plinten – gedeeltelijk weg te kappen zodat er een onderbreking ontstaat met de natte stenen onder de waterkeringsfolie.

 

Wat met de aangetaste muur?

Wanneer de muur door het vocht te sterk is aangetast, dan moet de aangetaste bepleistering worden verwijderd. Anders blijven de schimmels, zouten en nitraten het klimaatvocht aantrekken visit our website. In dat geval is het probleem van opstijgend vocht opgelost, maar komen de vochtplekken opnieuw terug.

 

Hebt u een probleem met opstijgend vocht? Contacteer ADV Works. Wij helpen u altijd verder met het juiste advies.