Rudy Van Aelst

Menu

Hoe maak je een oude gemetste kelder weer waterdicht?

Een gemetste kelder is 50 jaar lang waterdicht geweest, maar begint nu plots te lekken. Hoe kan dat? En nog belangrijker: wat doe je eraan? Dit artikel geeft het antwoord.

De enige manier om een kelder waterdicht te maken is door cementeringslagen langs de binnenkant aan te brengen. Vroeger probeerde men dat vooral langs de buitenkant (vaak ook met extra pekbehandeling), maar daarbij is de dichting nooit gewaarborgd.

Cementeringslagen zijn onderhevig aan ‘slijtage’: naarmate de jaren verstrijken, ontstaat er krimp . Wanneer deze krimpbarstjes te groot worden en inwendig te hard uitslijten, ontstaat er via en door deze barstjes waterinfiltratie. En zo kan het dus dat een kelder die tientallen jaren geen problemen gaf, plots lekt. Pak je het probleem niet aan, dan zal het jaar na jaar verslechteren.

Kelder waterdicht maken? Zo gaan we te werk

  1. Technische analyse

Wij starten altijd met een vrijblijvende technische analyse ter plaatse. Op basis hiervan werken we een gedetailleerd voorstel uit waarin alle technieken vervat zitten die nodig zijn om de kelder 100% waterdicht te maken.

  1. Cementeringslagen aanbrengen

Om ervoor te zorgen dat klanten in de toekomst weer een droge kelder bekomen, brengen we zes cementeringslagen aan: twee smeerlagen en vier hechtingslagen. In totaal goed voor een dikte van meer dan twee centimeter. De toplaag is steeds egaal en eventueel overschilderbaar. Ook een ruwe afwerking is mogelijk als de klant wil betegelen of een voorzetwand wil plaatsen.

  1. Constructiebarsten wegwerken

De verschillende cementeringslagen vormen een ononderbroken waterdichte bekuiping die het insijpelend grondwater levenslang buiten houdt. Om te vermijden dat er ooit nog water insijpelt via constructiebarsten, behandelen we deze gericht met elastische cementgebonden materialen. Alle doorvoeren als gas-, water- of elektriciteitsleidingen en andere, worden bijkomend met siliconen waterdicht en elastisch aangewerkt.

Zowel het bijkomend behandelen van barsten en constructienaden als het extra afdichten van leidingdoorvoeren, zit standaard vervat in onze aanpak voor het volledig waterdicht maken van gemetste kelders.

Wens je meer informatie over onze aanpak van gemetselde kelders? Neem contact op